Biden kondigt een nieuw militair hulppakket van $ 375 miljoen aan Oekraïne aan tijdens een ontmoeting met Zelensky

President Biden kondigde zondag een extra ronde militaire hulp aan Oekraïne aan tijdens een ontmoeting met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky op de top van de Groep van Zeven (G7) in Japan.

Biden zei dat het hulppakket van $ 375 miljoen munitie, artillerie en gepantserde voertuigen zou omvatten ter ondersteuning van de inspanningen van Oekraïne om de Russische invasie te bestrijden.

“De Verenigde Staten blijven Oekraïne helpen reageren, herstellen en herbouwen. En we steunen ook uw streven naar een rechtvaardige vrede – slechts één aspect van de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne”, zei Biden. “Daar valt niet over te onderhandelen. Het moet gewoon gebeuren.”

Het ministerie van Buitenlandse Zaken merkte op dat de aankondiging van zondag de 38e terugtrekking zou zijn van apparatuur voor Oekraïne uit door het Congres goedgekeurde financiering sinds Rusland Oekraïne meer dan een jaar geleden voor het eerst binnenviel.

Het pakket omvat artilleriemunitie, antitankwapens, gepantserde medische voertuigen, vrachtwagens en aanhangwagens voor het vervoeren van zwaar materieel en ander materiaal, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.

“Rusland zou zijn oorlog vandaag kunnen beëindigen. Totdat Rusland dat doet, zullen de Verenigde Staten en onze bondgenoten en partners zo lang als nodig verenigd blijven met Oekraïne”, zei minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken in een verklaring.

Zelenskiy reisde dit weekend naar Hiroshima, waar Biden en andere wereldleiders bijeenkwamen voor de G7.

Samen met de aankondiging van aanvullende hulp, vertelde Biden vorige week aan leiders in Japan dat de Verenigde Staten een gezamenlijke inspanning zouden steunen om Oekraïense piloten te trainen op F-16 straaljagers.

De VS hoopt dat de training “in de komende week” kan beginnen, zei een hoge regeringsfunctionaris, en dat het maanden zal duren. Het vindt plaats buiten Oekraïne op locaties in Europa.

Biden zei zondag op een persconferentie dat hij een “platte verzekering” had van Zelensky dat Oekraïne geen straaljagers zou gebruiken om de Russische grens over te steken.

Copyright 2023 Nexstar Media Inc. Alle rechten voorbehouden. Dit materiaal mag niet worden gepubliceerd, uitgezonden, gekopieerd of herverdeeld.

[colabot3]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
Scroll to Top