Colorado GOP vreest terrein af te staan ​​aan Democraten

Republikeinen maken zich steeds meer zorgen dat Colorado steeds meer in democratische handen glijdt na recente verliezen en close calls in de meest conservatieve delen van de staat.

De laatste klap voor de GOP in de Centennial State kwam deze week toen Republikeinen de burgemeestersrace in Colorado Springs verloren, wat de eerste keer in decennia markeerde dat een lid van de partij niet het roer van het conservatieve bastion heeft overgenomen.

Dat volgt op een verrassing van vorig jaar toen Rep. Lauren Boebert (R-Colo.) Bijna haar herverkiezingsbod verloor in een van de grootste tegenslagen van de tussentijdse verkiezingen.

De verandering in het politieke landschap van Colorado, die volgens de Republikeinen het resultaat is van een samenloop van factoren, komt doordat de partij bij de verkiezingen van volgend jaar haar kleine meerderheid in het Huis van Afgevaardigden wil behouden.

“We zagen over de hele linie een bocht naar links in Colorado die volkomen onverwacht was”, zei Sandra Hagen Solin, oprichter van lobbybedrijf Capitol Solutions, die in de Republikeinse politiek heeft gewerkt.

“Historisch gezien is Colorado een plaats geweest waar mensen op een persoon hebben gestemd, en historisch gezien heb je veel gedeelde stemmen gehad. En in deze verkiezingscyclus was het vooral een stem voor de partij, voor de Democraten”, voegde ze eraan toe.

Inwoners van Colorado Springs hebben dinsdag de politieke nieuwkomer en onafhankelijke kandidaat Yemi Mobolade gekozen om het roer van hun stad over te nemen over de Republikein Wayne Williams, een voormalige staatssecretaris van Colorado. Het zal voor het eerst in 45 jaar zijn dat een Republikein geen burgemeester van de stad wordt.

Resultaten van de eerste burgemeestersrace met 12 kandidaten in april toonden vroege indicaties dat Mobolade de race leidde, maar de tweede ronde van dinsdag toonde een verpletterende overwinning van 15 punten in het eens Republikeinse bolwerk.

“Het is duidelijk dat Colorado Springs minder conservatief is dan vroeger. Toen ik hier voorzitter was (van de Republikeinse Partij van El Paso County) hadden we geen democratische staatsvertegenwoordigers. Nu hebben we er drie”, legde Williams uit nadat hij de verkiezingen had verloren. aldus De Gazette. “Er zijn dus belangrijke veranderingen geweest en ik feliciteer Yemi met een uitstekende campagne.”

Terwijl experts de verpletterende overwinning aan verschillende factoren toeschrijven – de sterke campagne van Mobolade, een verdeelde GOP en de snelle groei van de staat, die steden als Colorado Springs heeft getroffen en de electorale dynamiek heeft veranderd – hebben afgelopen verkiezingscycli een verschuiving in het politieke landschap gesignaleerd voor tenminste het laatste decennium.

In 2016 won voormalig president Trump El Paso County, waar Colorado Springs deel van uitmaakt, met meer dan 20 punten. Maar tegen 2020 won Trump het district met slechts 11 punten verschil. Joe O’Dea, de uitdager van de Republikeinse Senaat die vorige cyclus verloor van senator Michael Bennet (D-Colo.), won het district met 9 punten met 55 procent van de stemmen daar.

“Het is een verlies voor de Republikeinse kandidaat”, zei voormalig GOP-voorzitter Dick Wadhams over O’Dea’s winstmarge in El Paso.

Het congresdistrict van Boebert biedt nog een datapunt. Ze vertegenwoordigt het 3e congresdistrict in de staat, dat de zuidelijke en westelijke delen van de staat omvat. 2018, voormalig vertegenwoordiger Scott Tipton (R-Colo.), die het district vertegenwoordigde voor Boebert, won met 8 punten.

Boebert daarentegen won het in 2020 met 6 punten en in 2022 met minder dan een percentage. Democraat Adam Frisch, die Boebert uitdaagde tijdens de voorverkiezingen van 2022, heeft al een tweede poging aangekondigd om het district te heroveren terwijl de Republikeinen zich voorbereiden op nieuwe competitieve verkiezingen.

Republikeinen zeggen dat er verschillende redenen zijn waarom de eens zo paarse status van Colorado de laatste jaren blauw is geworden. Een van die redenen is de snel veranderende demografie van de staat, aangezien Colorado een toestroom van mensen heeft zien verhuizen.

Tussen 2010 en 2020 zijn ongeveer 744.000 mensen naar de staat verhuisd. volgens het Amerikaanse Census Bureau — een stijging van bijna 15 procent in de afgelopen tien jaar, wat twee keer zo snel is als het nationale land, volgens The Colorado Sun. Experts zeggen dat de migratie ook mensen omvat die uit staten als Californië komen, wat het politieke landschap heeft veranderd. Deze nieuwkomers zijn ook jonger.

Dit gaat hand in hand met de toename van niet-gelieerde kiezersregistratie. In november 2016, onbesliste kiezers vormden ongeveer 35 procent van het electoraat met stemrecht in Colorado. Democraten en Republikeinen waren toen elk goed voor 32 procent.

Maar afgelopen november niet-gelieerde kiezers vormden maar liefst 45 procent van het electoraat, terwijl de Democraten 28 procent vormden en de Republikeinen 25 procent.

“Ik denk dat letterlijk demografische gegevens de grootste reden zijn waarom Colorado steeds blauwer wordt. Mensen die naar onze staat verhuizen, zijn over het algemeen liberaler en mensen die onze staat verlaten, zijn over het algemeen conservatiever”, zegt Kristi Burton Brown, die onlangs is teruggetreden als GOP-voorzitter.

Burton Brown legde uit dat de toename van niet-gelieerde kiezers in de staat deels te danken is aan automatische kiezersregistratie. Maar ze suggereerde ook dat er een toename was van niet-gelieerde kiezers omdat “veel jongere mensen gedesillusioneerd zijn over hoe verdeeldheid zaaiende politiek is geworden”.

“Ik denk dat als een partij meer basisrespect terug zou kunnen brengen in de politiek en een positieve visie die mensen vooruit helpt in plaats van altijd maar te zeggen waar mensen boos over zijn, dat volgens mij jongere mensen naar de partij zou kunnen trekken”, zei ze. Hij zei.

Maar andere experts zeggen dat er een groter probleem is voor de Republikeinen, een probleem dat zelfs enkele van hun topkandidaten, zoals O’Dea, schaadt.

“Het Republikeinse merk in deze staat is zo beschadigd, niet alleen door Trump, ook al is hij erg giftig in de staat, maar daarbuiten, alleen vanwege hun extreme standpunten over eerdere kandidaten, over steminitiatieven die vaak zijn verslagen op abortus en enkele andere problemen die O’Dea niet onder het merk kon aanpakken’, zei Floyd Ciruli, opiniepeiler uit Denver.

Tegelijkertijd hebben recente gebeurtenissen een verdeelde GOP laten zien. Voormalig staatsvertegenwoordiger Dave Williams, de verkiezingsontkenner die probeerde de anti-Biden slogan “Let’s Go Brandon” vermeld te krijgen als onderdeel van zijn naam op de voorverkiezingen van het GOP House die hij de vorige cyclus verloor, won de voorverkiezingen van de staats-GOP voor partijvoorzitter in Maart.

Dit was voor verschillende prominente Republikeinen aanleiding om de partij te verlaten. Hagen Solin, oprichter van het lobbybedrijf Capitol Solutions, suggereerde dat het leiderschap van de staatspartij niet weerspiegelt wat de Republikeinse Staatspartij is gaan belichamen.

“We hebben een prachtige geschiedenis van Republikeins leiderschap gehad in deze staat, die door de jaren heen behoorlijk gematigd is geweest, maar op dit moment weerspiegelen degenen in leidende posities binnen de partij … niet die meer gematigde, pragmatische toon”, legde ze uit. . “En het zal enige tijd duren voor ons, voor de Republikeinse Partij, om dat vertrouwen op de een of andere manier te herstellen.”

Williams verwierp die kritiek in een interview met The Hill.

“Dit zijn excuses van mislukte Republikeinen die niets liever willen dan de verraderlijke Republikeinen steunen die ons in de steek hebben gelaten”, legde hij uit.

“We zijn hier niet om per se de ene partij boven de andere te bevoordelen, maar we gaan de mislukte consultants en gevestigde Republikeinen uit het verleden zeker niet de schuld geven die ze verdienen. Zij zijn degenen die ons in de steek hebben gelaten”, voegde hij eraan toe.

Williams zei dat O’Dea het slecht deed in zijn race omdat “hij gewoon geen kwaliteitskandidaat was die mensen konden vertrouwen.”

Wat de burgemeestersrace in Colorado Springs betreft, zei de voormalige wetgever dat de eerste ronde van de burgemeestersrace in april de Republikeinse kandidaat gekneusd had voorafgaand aan de tweede ronde, maar hij suggereerde ook dat Republikeinen zich zorgen maakten over Williams.

Uiteindelijk, zeggen waarnemers, zullen de Republikeinen hun merk in de staat opnieuw moeten opbouwen als ze enige hoop hebben om succesvol te zijn in competitieve congresdistricten zoals de 3e en 8e in 2024, en zelfs om Senaats- en gouverneursraces te winnen in 2026

“Ik denk dat de Republikeinen een beetje een ‘time-out’ hebben in de wildernis totdat ze van het merk Trump-MAGA af zijn, wat lang kan duren”, zei de democratische strateeg Craig Hughes. “Ik denk verder dan dat ze zeer unieke kandidaten nodig hebben met unieke verhalen.”

Copyright 2023 Nexstar Media Inc. Alle rechten voorbehouden. Dit materiaal mag niet worden gepubliceerd, uitgezonden, gekopieerd of herverdeeld.

[colabot3]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
Scroll to Top