De FBI onthult de details van de moorddreiging tegen koningin Elizabeth II

In recent gepubliceerde documenten beschreef de FBI in detail de dreiging om koningin Elizabeth II te vermoorden. tijdens een bezoek dat zij en haar man, prins Philip, in de jaren tachtig aan de Verenigde Staten brachten.

102 pagina’s document uit gegevens van de Internet Vault van de FBI blijkt dat een lid van de politie van San Francisco van een bron vernam dat een man op 4 februari 1983 had gebeld met de mededeling dat zijn dochter in Noord-Ierland was gedood door een rubberen kogel en dat hij was van plan om te proberen de koningin kwaad te doen.

De man zei dat hij van plan was om ofwel een object van de Golden Gate Bridge op het koninklijke jacht Britannia te gooien terwijl ze eronder zeilde, of haar te vermoorden terwijl ze Yosemite National Park bezocht. Het document zegt niet of er arrestaties zijn verricht in verband met de oproep.

Autoriteiten waren al van plan om de loopbruggen naar de brug af te sluiten toen het jacht naderde.

De bron zou een vaste klant zijn geweest in The Dovre club in San Francisco, bekend als de “Republican Bar”, bezocht door sympathisanten van het Irish Republican Army (IRA).

Het bezoek van koningin Elizabeth in 1983 vond plaats tijdens drie decennia van conflict in Noord-Ierland, bekend als “The Troubles”.

Het conflict zorgde voor intense emoties en protesten die soms uitmondden in geweld over de status van het land. Unionisten wilden dat Noord-Ierland deel bleef uitmaken van het Verenigd Koninkrijk, terwijl republikeinen en nationalisten wilden dat het land het VK zou verlaten en Ierland zou herenigen.

De IRA wendde zich vaak tot geweld in haar strijd tegen de Britse overheersing.

Het conflict eindigde uiteindelijk in 1998 met de ondertekening van het Goede Vrijdag-akkoord, maar pogingen tot en succesvolle moorden waren in deze periode niet ongewoon in het gebied. Louis Mountbatten, de oom van prins Philip, kwam in 1979 om het leven nadat leden van de IRA een bom op zijn schip hadden geplant.

De koningin en de prins bezocht de toenmalige president Ronald Reagan en de toenmalige First Lady Nancy Reagan in hun huis, bekend als “Rancho del Cielo”, in Santa Barbara, Californië, volgens de White House Historical Association. De president en de first lady waren ook gastheer van het koninklijk paar voor een officieel diner in het MH de Young Memorial Museum in San Francisco.

Het document toont ook uitgebreide veiligheidsplanning door verschillende wetshandhavingsinstanties voor protesten en mogelijke bedreigingen tijdens het bezoek van de koningin in 1983 en andere.

Copyright 2023 Nexstar Media Inc. Alle rechten voorbehouden. Dit materiaal mag niet worden gepubliceerd, uitgezonden, gekopieerd of herverdeeld.

[colabot3]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
Scroll to Top