De oud-ambassadeur in Oekraïne waarschuwt voor de haast van het vredesakkoord met Rusland

De voormalige Amerikaanse ambassadeur in Oekraïne, Marie Yovanovitch, drong aan op voorzichtigheid bij het bereiken van vrede in het conflict tussen Oekraïne en Rusland, met het argument dat Russische garanties met enige scepsis moeten worden genomen.

Yovanovitch, die jarenlang op het ministerie van Buitenlandse Zaken werkte en ambassadeur in de regio was tijdens de regeringen van Obama en Trump, zei in interview met Chuck Todd van NBC op “Meet the Press Now” van vrijdag dat de Oekraïners bezorgd zijn dat de bondgenoten van Oekraïne in hun “verlangen” naar vrede de Russische beloften zullen accepteren dat het conflict voorbij is.

Ze zei dat het proberen om levens te redden een nobel doel is, maar dat elke overeenkomst ervoor moet zorgen dat de soevereiniteit van Oekraïne in de toekomst wordt gerespecteerd.

“Als we gewoon stoppen voor een staakt-het-vuren, wint Rusland omdat Rusland illegaal het grondgebied heeft verworven dat het bezet heeft, en dat is het probleem”, zei Yovanovitch.

Ze merkte op dat de Russische president Vladimir Poetin in het verleden heeft aangegeven dat hij “terug zal komen voor meer” zodra het Russische leger is herbouwd en hij er klaar voor is.

Rusland veroverde het Krim-schiereiland en annexeerde de regio na een referendum dat in 2014 internationaal werd veroordeeld als niet vrij of eerlijk. dat Rusland ook die provincies annexeerde.

De waarschuwing van Yovanovitch komt op een moment dat Poetin en de Oekraïense president Volodymyr Zelensky zijn overeengekomen om de leiders van zes Afrikaanse landen te ontmoeten voor een “vredesmissie van Afrikaanse leiders” in respectievelijk Moskou en Kiev. Er is geen tijdschema vastgesteld voor de missie, maar de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa zei dat de twee leiders groen licht hebben om met de voorbereidingen te beginnen.

Zelensky drong erop aan dat elk vredesvoorstel een volledige Russische evacuatie zou omvatten van de gebieden die het heeft ingenomen, inclusief de Krim.

Yovanovitch zei dat ze niet geloofde dat Rusland of Oekraïne klaar waren voor “alomvattende” vredesbesprekingen, maar ze verwachtte dat meer dan één land de rol van bemiddelaar zou spelen als de tijd daar was.

Copyright 2023 Nexstar Media Inc. Alle rechten voorbehouden. Dit materiaal mag niet worden gepubliceerd, uitgezonden, gekopieerd of herverdeeld.

[colabot3]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
Scroll to Top