De politie gebruikt een taser op een 95-jarige Australische vrouw met dementie die een steakmes vasthield

CANBERRA, Australië (AP) – De politie schokte een 95-jarige vrouw met een verdovingspistool toen ze hen benaderde met een rollator en een steakmes in een Australisch verpleeghuis, en stuurde haar naar het ziekenhuis.

De buitengewone politie-arrestatie van Clare Nowland, die aan dementie lijdt, op woensdag leidde tot een intern politieonderzoek op hoog niveau. Nowland werd vrijdag in kritieke toestand opgenomen.

Het heeft ook geleid tot een debat over het gebruik van verdovingswapens, algemeen bekend als Tasers, naar de grote fabrikant, door de staatspolitie van New South Wales. Ze zijn een minder dodelijke optie dan vuurwapens, maar zijn af en toe gevaarlijker gebleken dan andere politie-opties.

Twee politieagenten gingen naar Yallambee Lodge, een verpleeghuis in de stad Cooma dat gespecialiseerd is in bewoners met grotere zorgbehoeften, waaronder dementie, nadat personeel had gemeld dat Nowland een gekarteld steakmes uit de keuken had meegenomen.

Assistent-politiecommissaris Peter Cotter weigerde te zeggen of hij dacht dat de officier met 12 jaar ervaring buitensporig geweld had gebruikt bij het afvuren van het verdovingspistool op de oudere vrouw, die 1,57 meter lang is en 43 kilogram weegt. pond). . ).

Cotter zei dat de politie enkele minuten met de oudere vrouw “onderhandelde” en een verdovingspistool gebruikte toen ze de deur naderde waar de agenten stonden.

“Op het moment dat ze werd getaserd, naderde ze de politie. Maar het is eerlijk om te zeggen in een langzaam tempo. Ze had een looprek. Maar ze had een mes. Ik kan niet verder nadenken over wat er door iemands hoofd ging”, zei Cotter tegen verslaggevers.

Nicole Lee, voorzitter van de belangenbehartigingsgroep Disability Australia, zei dat ze geschokt was door het geweld.

“Ze is ofwel een geweldige behendige, fitte, snelle en enge 95-jarige vrouw, of er is een heel groot gebrek aan beoordelingsvermogen van de kant van deze officieren en er moet echt enige verantwoordelijkheid van hun kant zijn”, zei Lee. .

De politie zei dat Nowland ernstige verwondingen opliep door haar hoofd op de grond te slaan, niet rechtstreeks door de slopende elektrische schok van de Taser.

Cotter beschreef de video van Nowland van de lichaamscamera’s van de twee agenten als ‘confrontatiebeelden’. Maar hij zei dat de video deel uitmaakte van een intern politieonderzoek en dat “het niet in het algemeen belang zou zijn om deze vrij te geven”.

Cotter zei dat de officier die het verdovingsgeweer afvuurde momenteel “buiten dienst” is, maar het is onduidelijk of de officier is geschorst.

Nowland, een overgrootmoeder, haalde de krantenkoppen in 2008 toen ze skydivede om haar 80ste verjaardag te vieren.

Copyright 2023 Nexstar Media Inc. Alle rechten voorbehouden. Dit materiaal mag niet worden gepubliceerd, uitgezonden, gekopieerd of herverdeeld.

[colabot3]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
Scroll to Top