De sancties van Biden tegen Soedan werken niet – dit is wat hij moet veranderen

Op 15 april brak er een conflict uit tussen de Soedanese strijdkrachten, geleid door generaal Abdul-Fattah al-Burhan, en de Rapid Support Force, geleid door generaal Mohamed Hamdan Dagalo, die bekend staat als “Hemedti”.

Tot nu toe zijn er bijna 1.000 mensen omgekomen in het conflict en meer dan 5.000 gewond gedwongen bijna 1 miljoen om te ontsnappen. Dit gebeurt in een land dat al 1,3 miljoen vluchtelingen heeft opgevangen en meer dan 4 miljoen binnenlandse ontheemden, die nu worden geconfronteerd met nieuwe onvermijdelijke humanitaire rampen.

President Joe Biden heeft inmiddels getekend uitvoerend bevel het machtigen van de regering om Soedanese personen en entiteiten die bij het conflict betrokken zijn, te bestraffen. Het bevat de uitgebreide macht om oorlogsmisdadigers aan te vallen door hun activa en operaties te blokkeren.

Maar het zal een loos gebaar blijven, tenzij de regering de daders achter de escalatie van geweld in Soedan begint te noemen.

Indien effectief gericht, kunnen deze sancties de kosten van oorlog verhogen en de oplossing ervan versnellen. De Amerikaanse staatssecretaris Victoria Nuland getuigde voor de Senaat deze maand was het uitvoerende bevel van Biden specifiek bedoeld om degenen die verantwoordelijk zijn voor het stelen van de toekomst van Soedan ter verantwoording te roepen – waardoor Burhan en Hemedti de koplopers werden. Maar het feit dat de regering er niet in is geslaagd om ook maar één Soedanese functionaris onder het bevel te plaatsen, is een voortzetting van haar langlopende, mislukte benadering van Soedan, die eerder om aanpassing dan om actie vraagt.

Uitvoerende sanctiebevelen zijn belangrijke instrumenten van buitenlands beleid om in realtime te reageren op aanhoudende conflicten, dreigende dreigingen en humanitaire rampen. Maar het blijven lege dozen als ze niet worden geïmplementeerd. In de tijd sinds de militaire staatsgreep in Soedan in 2021 is de VS dat wel gesanctioneerd slechts één entiteit, de Centrale Reservepolitie. Dit in schril contrast met de ruim 3.000 gesanctioneerd Russische natuurlijke of rechtspersonen. Erger nog, het niet uitvoeren van het uitvoerende bevel van Biden ondermijnt de geloofwaardigheid van de VS.

Het programma voor gerichte sancties zou ook de schade ongedaan maken die is veroorzaakt door de uitgebreide economische sancties die de VS tussen 1993 en 2020 heeft opgelegd aan Soedan en zijn staatssponsor van terrorisme. Door de generaals te bestraffen, zouden de VS een duidelijk signaal afgeven aan de het volk van Soedan aan wiens kant het staat, waarbij de ware dragers van de democratie worden erkend als een door burgers geleide beweging.

De VS moeten dit uitvoerend bevel nog uitvoeren, blijkbaar in de hoop de generaals de ruimte te geven om tot een staakt-het-vuren en een politieke regeling te komen. Maar om senator Bob Menendez (DN.J.) in de Soedanese Senaat te citeren horen, “Hoop is geen strategie voor buitenlands beleid.” Twee decennia lang hebben de generaals diplomatie openlijk afgewezen ten gunste van een lange staat van dienst van geweld en massale misdaden, tot aan de genocide in Darfur toe. De huidige situatie vraagt ​​duidelijk om een ​​verandering in het Amerikaanse beleid ten aanzien van verantwoording.

Meer dan de helft van de 25 miljoen inwoners van Soedan heeft humanitaire hulp en bescherming nodig. Dit is het hoogste aantal ooit opgenomen door de VN in het land, wat resulteerde in een oproep tot $ 2,6 miljard aan financiering. Dit houdt geen rekening met de verdere onnoemelijke vernietiging van de civiele infrastructuur, waarvoor uitgebreide reconstructie nodig zal zijn.

De logische politieke reactie is om de belangrijkste daders te laten betalen voor de wijdverspreide schade en vernietiging die is aangericht.

De de facto heerser van Soedan, generaal Burhan, begrijpt de effectiviteit van gerichte sancties goed. Zelf heeft hij onlangs een besluit het bevriezen van de bankrekeningen van rivaliserende Rapid Support Forces en al hun gelieerde ondernemingen. Het doel van deze stap was om de RSF af te sluiten van financieringsbronnen, waardoor haar vermogen om de oorlog voort te zetten werd beperkt.

De VS kunnen hetzelfde doen om beide partijen onder druk te zetten om de wapens neer te leggen.

De Russische invasie van Oekraïne heeft landen over de hele wereld gedwongen zich te wenden tot effectievere, gezond verstand sanctiemechanismen. Dit omvat het aanpakken van belangrijke oorlogszuchtige daders en begunstigden en het hergebruiken van hun gesanctioneerde activa voor wederopbouw en compensatie. Daar is nu genoeg precedent voor. Canada heeft wetgeving aangenomen die de inbeslagname van gesanctioneerde activa voor deze doeleinden toestaat, terwijl de VS is begonnen overdracht activa in beslag genomen van Russische oligarchen in Oekraïne via de KleptoCapture-taskforce.

In Soedan moet de Amerikaanse reactie druk uitoefenen op Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten, Saoedi-Arabië en Libië, de belangrijkste regionale spelers die de twee conflicterende legers financieren. Om het voortdurende conflict te stoppen, moeten de VS en hun bondgenoten zich richten op de netwerken van de twee groepen en ze afsnijden van de financiële netwerken die de oorlog financieren.

Bovendien moeten, net als in Oekraïne, gesanctioneerde activa worden hergebruikt voor de wederopbouw van Soedan en compensatie voor slachtoffers.

De VS moeten stoppen met hun beleid van gewetenloos toegeven aan militaire facties bij het oplossen van conflicten en het beschermen van burgers, en in plaats daarvan prioriteit geven aan het redden van levens en het versterken van pro-democratische groepen. De VS moeten conflicten proactief duurder maken en daders ter verantwoording roepen. Dit is het moment om in actie te komen om het dreigende catastrofale verlies aan mensenlevens te voorkomen.

Mutasim Ali is juridisch adviseur bij het Raoul Wallenberg Centre for Human Rights (RWCHR), gespecialiseerd in gerichte mensenrechtensancties. Yona Diamond is een internationale mensenrechtenadvocaat gespecialiseerd in misdaadpreventie bij de RWCHR.

Copyright 2023 Nexstar Media Inc. Alle rechten voorbehouden. Dit materiaal mag niet worden gepubliceerd, uitgezonden, gekopieerd of herverdeeld.

[colabot3]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
Scroll to Top