Exclusief – Haley tegen DeSantis: ‘Welkom bij de race, we hebben gewacht’

DUBUQUE, Iowa – GOP-presidentskandidaat Nikki Haley heeft een bericht voor de gouverneur van Florida, Ron DeSantis (R): “Welkom bij de race. We wachtten.”

In een exclusief camera-interview met The Hill op het campagnespoor hier aan de oevers van de Mississippi, voegde Haley eraan toe: “Ik ben blij dat hij daar zal zijn, want ik wil dat het Amerikaanse volk ziet tussen wie ze kiezen.”

Haley reageerde op nieuwsberichten dat de gouverneur van Florida volgende week eindelijk zal deelnemen aan de presidentiële race.

Haley, een voormalige gouverneur van South Carolina en ambassadeur van de Verenigde Naties, is sinds februari kandidaat voor het presidentschap en heeft af en toe andere potentiële kandidaten bekritiseerd vanwege hun terughoudendheid om aan de race deel te nemen.

Haley heeft echter één ding gemeen met DeSantis – en ze is meer dan bereid om deel te nemen aan de meest controversiële veldslagen van de cultuuroorlogen.

In haar interview met The Hill herhaalde ze bijvoorbeeld haar oproep aan de New Yorkse gouverneur Kathy Hochul (D) om gratie te verlenen aan Daniel Penny, de veteraan van het Korps Mariniers die beschuldigd werd van tweedegraads moord bij de moord op Jordan Neely.

Neely, een dakloze man met duidelijke mentale problemen, werd op 1 mei gewurgd door Penny in een metro in New York City, naar verluidt nadat hij zich had misdragen. De gemeentelijk lijkschouwer oordeelde dat de dood moord was.

“Hij ging in die modus van verdedigen en beschermen,” zei Haley over Penny. ‘En als we beginnen mensen zoals hij in de gevangenis te stoppen, zul je in de toekomst niemand meer naar binnen laten gaan om iemand te beschermen. Hij was een man die andere Amerikanen probeerde te redden. We moeten hem dankbaar zijn.”

Toen hem werd gevraagd naar de mogelijkheid dat Penny geen juridische gevolgen zou ondervinden, antwoordde Haley:

‘Waarom zou je naar een ex-marinier gaan en hem niet geloven, niet aan hem twijfelen, hem niet vragen wat er is gebeurd? … Hij probeerde meteen de mensen om hem heen te beschermen. En kijk eens naar het lijden dat hij daardoor lijdt’, voegde ze eraan toe.

Als enige vrouwelijke kandidaat in de race heeft Haley een genuanceerder standpunt ingenomen dan sommige anderen over abortus. Hoewel ze als gouverneur van South Carolina een abortusverbod van 20 weken tekende, steunt ze momenteel geen volledig federaal verbod.

Op de vraag of ze een dergelijk verbod zou steunen als het politiek mogelijk zou zijn, beweerde ze: “Dat is niet realistisch.”

“Het idee dat een Republikeinse president alle abortussen gaat verbieden, is niet waar”, zei ze. “Dus ik denk dat we eerlijk moeten zijn tegenover het Amerikaanse volk, ze niet bang moeten maken, maar ze de waarheid moeten vertellen en ze moeten laten weten wat echt controversieel is en wat niet.”

Haley heeft moeite om winst te maken in de nationale peilingen, maar ze gokt erop dat een zware campagne in deze eerste staat zijn vruchten zal afwerpen. Vrijdag houdt hij 22 campagnes in Iowa.

In een interview met Hill sloeg ze degenen terug die aan haar eigen kandidatuur twijfelden, waarbij ze elke suggestie ontkende dat ze inderdaad aan het rennen was om haar profiel als een waarschijnlijke vice-presidentiële keuze voor een andere kandidaat te vergroten.

“Ik speel geen seconde, ik heb nog nooit een seconde gespeeld. Ik doe dit om te winnen. Ik doe dit om ons land te gaan redden”, zei ze.

Hoewel de beschuldiging van een “vice-presidentiële race” vaker gericht is tegen vrouwelijke kandidaten dan tegen mannelijke kandidaten, weigerde Haley te onthullen of de beschuldiging seksistisch is.

“Ik weet niet wat de reden is. En ik maak me geen zorgen over wat de reden is. Maar onderschat worden was een zegen voor mij, omdat het me armoedig maakt, ‘zei ze. ‘En dus kan het me niet schelen waarom mensen me afwijzen. Ik geniet van het moment waarop ik kan bewijzen dat ze ongelijk hebben.”

Copyright 2023 Nexstar Media Inc. Alle rechten voorbehouden. Dit materiaal mag niet worden gepubliceerd, uitgezonden, gekopieerd of herverdeeld.

[colabot3]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
Scroll to Top