Hoe de landbouwwet de voedselonzekerheid kan verlichten die wordt aangewakkerd door de oorlog in Oekraïne

De oorlog die in Oekraïne woedt, heeft de voedselonzekerheid over de hele wereld verergerd – en deskundigen op het gebied van voedselhulp zoeken naar oplossingen in de landbouwwet van 2023.

De enorme graanreserves van Oekraïne voeden normaal gesproken 400 miljoen mensen per jaar, maar de oorlog heeft volgens het Wereldvoedselprogramma (WFP) “de voorraden drastisch verminderd” en de voedselkosten voor consumenten in rijke en arme landen verhoogd.

Amerikaanse wetgevers stellen momenteel de Farm Bill op, een alomvattende farm bill die om de vijf jaar wordt aangenomen en die bepalingen bevat voor internationale voedselhulp.

De Agriculture Bill keurt een aantal binnenlandse en internationale voedselhulpprogramma’s goed. De wet staat de volledige financiering van deze hulp, die in afzonderlijke kredieten moet worden vastgesteld, niet toe, maar geeft aan hoe elk programma loopt en hoe het toekomstige middelen kan gebruiken.

Wetgevers kunnen de hangende landbouwwet gebruiken om die programma’s indien nodig te wijzigen.

Deskundigen zoals Rebecca Middleton, de belangrijkste belangenbehartiger van het WFP, hopen een “sterke autorisatie” voor voedselhulp te zien in de landbouwwet van 2023 – met name de Bill Emerson Humanitarian Foundation, zei Middleton.

De Bill Emerson Charitable Trust stapelt zich in de loop van de tijd op en kan vervolgens worden uitbetaald met goedkeuring van de minister van Landbouw.

In april 2022 werd $ 282 miljoen onttrokken aan de Emerson Trust om landen in nood te ondersteunen nadat het uitbreken van het conflict tussen Rusland en Oekraïne de voedselvoorziening bedreigde in zes grote landen met voedseltekorten: Ethiopië, Kenia, Somalië, Soedan, Zuid-Soedan en Jemen.

Het opgenomen geld werd gebruikt om Amerikaanse goederen te kopen en de bestaande hulp aan die landen te versterken, aldus een woordvoerder van het US Agency for International Development (USAID).

De Emerson Trust werd in 1998 hernoemd ter ere van de voormalige Mississippi Rep. Bill Emerson, maar werd oorspronkelijk opgericht in 1980 als een tarwereserve. Vanwege stijgende voedselprijzen veranderde de USDA in 2008 het fonds in een kasreserve die kan worden gebruikt om Amerikaanse goederen te kopen in tijden van nood.

De trust is onlangs opnieuw geautoriseerd in de landbouwwet van 2018 en het Congres moet de Emerson Trust opnieuw autoriseren in de wet van 2023. Het congres ook heeft gezag om fondsen aan te vullen nadat ze zijn ingetrokken.

“Voor al die rekeningen [in the farm bill]degene waarin we echt geïnteresseerd zijn, is de Emerson Trust, omdat het een account is dat niet erg bekend is, maar het is absoluut essentieel in situaties zoals die waarin we ons in 2022 bevinden, ‘zei Middleton.

“Het is echt absoluut essentiële hulp die de VS hebben kunnen bieden vanwege die noodwet in deze tijd van historische nood.”

De Farm Bill van 2018 hield geen rekening met crises als de COVID-19-pandemie of het conflict tussen Rusland en Oekraïne, die ernstige gevolgen hebben gehad voor het aanbod en hebben geleid tot meer federale overheidssteun, dus de Emerson Trust is onlangs een essentiële hulpbron geweest van het jaar.

“Ik bedoel, de behoefte was buitengewoon, en toen vermenigvuldigde het zich met de schok voor de wereldwijde voedselvoorzieningsketen met de Oekraïne-crisis,” zei Middleton.

Rep. Jim McGovern (D-Mass.), Een voormalig vooraanstaand lid van de subcommissie voeding van de House Agriculture Committee, zei in een verklaring dat hij goede financiering voor internationale voedselhulp in de nieuwe wet steunt.

“De Farm Bill Reauthorization voor FY 2023 moet voortbouwen op het traject van de afgelopen twee decennia en ervoor zorgen dat de VS, in samenwerking met Amerikaanse boeren en non-profitorganisaties, snel en alomvattend kunnen reageren op wereldwijde humanitaire crises en kunnen investeren in veerkracht op langere termijn en duurzaamheid, vooral voor kleine boeren, zodat ze toekomstige economische en klimaatschokken beter kunnen doorstaan”, zei McGovern in een verklaring aan The Hill.

Naast de terugtrekking van de Emerson Trust, Biden administratie afgelopen zomer $ 2,76 miljard toegezegd aan wereldwijde voedselzekerheid, terwijl Biden en andere G7-leiders in 2022 $ 4,5 miljard toezegden aan de kwestie.

Hoge brandstof- en kunstmestprijzen, diefstal van landbouwmachines, vernietiging van landbouwfaciliteiten en blokkade van havens aan de Zwarte Zee dreigden vanaf 2022 miljoenen mensen over de hele wereld in armoede, honger en ondervoeding te duwen, aldus het Witte Huis. De Hoorn van Afrika werd geconfronteerd met een bijzonder acute crisis als gevolg van langdurige droogte en hongersnood.

Henry Dalton, vice-president van het beleid voor US Wheat Associates, hoopt oplossingen te zien in de landbouwwet van 2023 die prioriteit geven aan het gebruik van Amerikaanse grondstoffen als “hoeksteen” van donaties aan regio’s in nood.

“Het is een grote prioriteit voor ons om ervoor te zorgen dat hongerige mensen over de hele wereld te eten krijgen, en de farm bill-programma’s doen dat zo goed met grondstoffen,” zei Dalton.

Hij voegde eraan toe dat het “moeilijk te zeggen” is hoeveel het farm bill-beleid zal veranderen in vergelijking met voorgaande jaren, maar dat de oorlog tussen Rusland en Oekraïne de bestaande honger en voedselonzekerheid heeft aangewakkerd als gevolg van wereldwijde conflicten zoals die in Ethiopië en Jemen.

Dalton zei dat de oorlog in Oekraïne de behoefte aan internationale voedselhulp groter heeft gemaakt.

“Ik denk dat een van de grote gevolgen is dat de oorlog de wereldwijde voedselzekerheid voor veel mensen veel meer op de voorgrond heeft geplaatst,” zei Dalton, “en waarschijnlijk een beetje meer licht heeft geschenen op sommige van deze programma’s die gewoonlijk onder de radar vliegen.”

Copyright 2023 Nexstar Media Inc. Alle rechten voorbehouden. Dit materiaal mag niet worden gepubliceerd, uitgezonden, gekopieerd of herverdeeld.

[colabot3]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
Scroll to Top