Klaar voor een aarzelende recessie?

De favoriete econoom van Wall Street heeft zojuist een wake-up call gegeven en ons eraan herinnerd dat soms “het goed is totdat het niet meer zo is”. Dat wil zeggen, tijdens een verkrappingscyclus van de Fed kan de economie er prima uitzien en blijven neuriën – totdat ze plotseling uit bed valt.

Ed Hyman, die wordt gerangschikt als Street’s topeconoom voor een buitengewone 42 jaar, als voorbeeld noemt de daling van 2007-2009. De huisvestingscrisis deed zich voor in 2006; de rentecurve keerde in het derde kwartaal van dat jaar om, de Fed pauzeerde en de economie bleef groeien. Twee jaar later, in het derde kwartaal van 2008, begon de economie fors te krimpen. Met andere woorden, het duurde lang voordat de crisis zich ontwikkelde, net als in deze cyclus.

Veel beleggers en analisten keken de afgelopen negen maanden uit naar een recessie; in het volgende kwartaal kan die ongrijpbare achteruitgang eindelijk komen.

Hyman deed dat bijvoorbeeld ervan uitgaand nul groei in dit (tweede) kwartaal gevolgd door drie opeenvolgende kwartalen van daling. Erger nog, hij denkt dat de werkloosheid vanaf nu zal oplopen tot 5,2 procent per jaar; hij noemt het “harde landing.”

Waarom de duisternis? Een slinkende geldhoeveelheid, een krapper wordende kredietverlening, een rendementscurve die al een half jaar omgekeerd is en voorlopende indicatoren die dalen.

Het bedrijf van Hyman, ISI Evercore, volgt verschillende sectoren. Hun truckenquête, die goed correleert met de algehele economische activiteit, was in vrije val en zelfs groeisectoren zoals technologie en luchtvaart lijken te herstellen.

De vertraging lijkt al jaren in de maak. Afgelopen juli gingen onder meer Bank of America en financiële dienstverlener Nomura van start een val voorspellen al in juli 2022 suggereerde Wells Fargo dat er een recessie zou komen in de het eerste kwartaal van dit jaar.

Sombere prognoses wezen op hoge inflatie, onvermijdelijke renteverhogingen en een eventuele daling van de consumentenbestedingen die de groei waarschijnlijk zouden ondermijnen; de enige vraag was wanneer de klap zou komen en hoe hard het zou zijn.

Maar ondanks een van de snelste en meest abrupte cycli rente stijgt voor de goede orde, triest verliezen op aandelen- en obligatiemarkten 2022 en constante inflatie, bleef de economie groeien, aangewakkerd door consumentenbestedingen. De reële groei in het eerste kwartaal was natuurlijk slechts 1,1 procent, lager dan de verwachte 2 procentmaar hoe dan ook, Amerikanen kochten en de economie breidde zich uit.

Wat is er veranderd? Kortom, de tijd is verstreken; de meeste economen denken dat het 12 tot 18 maanden duurt voordat veranderingen in het monetaire beleid de groei beïnvloeden. De Fed begon in maart 2022 met het verhogen van de rente en verhoogde de Fed Funds Rate nog negen keer Vanaf dat moment. We liggen dus op schema om te zien dat die hogere rentetarieven de groei temperen.

Dat zijn ze inderdaad al. De eerste sector die door hogere rentetarieven wordt getroffen, is meestal de huizensector, en inderdaad, hogere hypotheekrentetarieven hebben dit veroorzaakt woningnood begint. In april een jaar geleden begon de bouw van 1,8 miljoen nieuwe woningen; vorige maand was dat nog 1,4 miljoen. EN Een daling van 21 procent in bouwvergunningen sinds vorig jaar suggereert dat de industrie depressief zal blijven.

De uitgaven hebben gedurende deze cyclus goed standgehouden, deels dankzij de besparingen die tijdens de pandemie zijn opgebouwd, aangezien Amerikanen aanzienlijk ontvingen Hulpgeld voor COVID-19en ook omdat de arbeidsmarkt bleef sterk. Maar het verbruik begint te haperen – vooral op goederendie bloedt in de productie.

Volatiele Empire State Manufacturing Index in negatief territorium beland in mei, wat duidt op een krimp voor de vijfde keer in de afgelopen zes maanden. De bredere ISM voor productie heeft dat ook viel in de trend, met de stand in april op 47, vergeleken met 55 een jaar geleden. Er is werkgelegenheid in de productie in wezen vlakke lijnen.

Amerikanen trekken nog steeds hun portemonnee om geld uit te geven aan diensten, vooral restaurants en reizen. Vooral de jongeren, volgens a een recente studie van McKinsey & Company, staan ​​te popelen om te pronken. Maar rapporten laten die groep ook zien ze gebruiken hun creditcards opzodat hun slijtage van korte duur kan zijn.

Bank of America meldt dat de totale creditcarduitgaven per huishouden zijn gedaald 1,2 procent in april van een jaar geleden, de eerste jaar-op-jaar daling sinds februari 2021. Dat laat zien: de arbeidsmarkt, die ongelooflijk strak meer dan twee jaar begon hij met fotograferen. Het totale aantal beschikbare banen nam af en het aantal ontslagen nam toe, volgens recente JOLTS-rapportenterwijl de nieuwe claims voor werklozen, hoewel nog steeds laag groeit in trend.

Het consumentenvertrouwen daalt ondertussen volgens gegevens van de University of Michigan May een daling van 9 procent sinds april en ook buiten het niveau van vorig jaar. De algemene voorlopende indicatoren zijn al maanden aan het glijden. In de afgelopen zes maanden daalde de LEI met 4,5 procent; het tempo van de daling was versnellen.

Consumenten zijn niet de enige groep die somber is. Geregistreerde eigenaren van kleine bedrijven ondervraagd door de National Federation of Independent Business toegenomen pessimisme in april, waarbij de meesten zeiden dat de voorraden te hoog zijn vanwege de verwachting dat de verkoop vertraagt. Slechts 3 procent vindt het een goed moment om uit te breiden. SLOKJE.

Hyman en anderen waren geschokt dat de Fed tijdens haar laatste vergadering de rente opnieuw verhoogde. terwijl de drie grote banken failliet gingen. Nooit eerder heeft onze centrale bank midden in een financiële crisis de schroeven aangedraaid. Nu maken sommigen zich zorgen dat de eenzijdige (en late) fixatie van de Fed op inflatie een scherpere recessie zou kunnen veroorzaken.

Ondertussen zorgt het debat over het verhogen van het schuldenplafond voor nog meer onzekerheid, een vloek voor groei en investeerders. De eisen van de GOP voor federale bezuinigingen en hervormingen zijn winstgevend, maar hoe langer de onderhandelingen voortslepen, hoe meer bedrijven investeringen in de wacht kunnen slepen.

Al met al hadden we alle voorwaarden voor een val, maar er gebeurde niets. Beleggers willen dat de recessie zich laat zien, zodat we kunnen terugkeren naar een gunstiger renteklimaat. Mijn mening: wees voorzichtig met wat je wenst.

Liz Peek is een voormalig partner bij het grote Wall Street-bedrijf Wertheim & Company.

[colabot3]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
Scroll to Top