Mulvaney: 14e amendement ‘lost het probleem niet echt op’

Mick Mulvaney, de voormalige begrotingschef van het Witte Huis, zei maandag dat het inroepen van het 14e amendement om een ​​federaal bankroet te voorkomen meer kwaad dan goed zou doen.

In een interview met “The Hill” van NewsNation zei Mulvaney dat de waarschijnlijke stijging van de rentetarieven en de rechtsonzekerheid na de manoeuvre van het 14e amendement de economie zou schaden.

“Het lost het probleem niet echt op”, zei Mulvaney. “Er zijn veel goede gesprekken gaande. Ik geloof niet dat het 14e amendement een van beide partijen erg snel zal veranderen.”

President Biden heeft gezegd dat hij met tegenzin een beroep zal doen op het 14e amendement – dat bepaalt dat de Amerikaanse schuld “niet in twijfel mag worden getrokken” – als hij er niet in slaagt overeenstemming te bereiken met de Republikeinen over het verhogen of opschorten van het schuldplafond.

Progressieve democraten voeren de druk op Biden op om het 14e amendement in te roepen en de Republikeinse eisen te omzeilen. Maar het zou een ongekende test van het grondwettelijk recht zijn die schokgolven door de financiële markten zou kunnen sturen, zeggen juridische en financiële experts.

Mulvaney zei dat de financieringskosten waarschijnlijk zullen stijgen als investeerders het vertrouwen verliezen in het vermogen van de VS om hun schulden af ​​te lossen. Een sprong in de rentetarieven zou de economie in een diepe recessie kunnen doen belanden, vooral na een snelle renteverhoging door de Federal Reserve.

“Als je hier op het laatste moment iets probeert dat niet geverifieerd is, legaal in de rechtbank, wie geeft je er dan weinig rente voor? Als ik je geld leen voor het niet-geverifieerde deel van de schuld, wil ik een veel hogere rente omdat dat illegaal zou kunnen zijn’, zei Mulvaney.

Minister van Financiën Janet Yellen waarschuwde maandag dat de VS “zeer waarschijnlijk” begin juni en al op 1 juni failliet zal gaan.

Spreker Kevin McCarthy (R-Calif.) hield maandagavond een vergadering van ongeveer een uur met Biden over het schuldenplafond. Hij zei dat het laatste gesprek “productief” was, maar dat de twee partijen het nog steeds niet eens waren over hoe een faillissement kan worden voorkomen.

Copyright 2023 Nexstar Media Inc. Alle rechten voorbehouden. Dit materiaal mag niet worden gepubliceerd, uitgezonden, gekopieerd of herverdeeld.

[colabot3]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
Scroll to Top