Onderhandelingen over het schuldenplafond: gezond verstand versus demagogie

Het duurt nog ongeveer een week voordat de Amerikaanse regering de limiet bereikt om meer geld te lenen en op te halen staatsschuld van 31,8 biljoen dollarde onderhandelingen tussen Republikeinen in het Congres en president Biden lijken vast te zitten.

Aan de ene kant hebben de Republikeinen in het Congres, onder leiding van House Speaker Kevin McCarthy (R-Calif.), een wetsvoorstel aangenomen dat erop gericht is om het fiscale huis van ons land weer op orde te krijgen.

Kort, Wet op Beperking, Sparen, Groei van 2023 zou het schuldenplafond met $ 1,5 biljoen verhogen, de discretionaire uitgaven in 2024 terugbrengen tot het niveau van 2022 met een groei beperkt tot 1 procent in het komende decennium, een einde maken aan subsidies voor groene energie voor de rijken, een einde maken aan het kwijtscheldingsprogramma van Biden voor studieleningen, herstel van sociale arbeidsvoorwaarden, 30 miljard dollar aan nog niet bestede COVID-19-financiering terugvorderen, een einde maken aan de enorme uitbreiding van IRS-financiering onder de zogenaamde Inflation Reduction Act, en de autoriteit van het congres over belangrijke regels en voorschriften herstellen.

Dit zou het land de komende tien jaar naar schatting 4,8 biljoen dollar besparen. Het zou meer dan waarschijnlijk ook een sterke economische groei opleveren en de inflatie verminderen. Dit zou leiden tot een hogere levensstandaard voor alle Amerikanen, vooral degenen aan de onderkant van de inkomensladder, die een zware tol betalen voor de enorme prijsstijgingen die worden veroorzaakt door Bidens bestedingsgolf.

Aan de andere kant staan ​​de Democraten onder leiding van president Biden. Tot op heden is het standpunt van de Democratische Partij als het gaat om onderhandelingen over het schuldplafond eenvoudig: geef ons een “zuivere” verhoging van het schuldplafond – wat betekent dat het schuldplafond zonder verplichtingen met minstens $ 1,5 biljoen zou worden verhoogd.

Het is duidelijk dat de door de Democraten gesteunde positie een non-starter is voor Republikeinen, omdat ze alle invloed op toekomstige bezuinigingen zouden verliezen als ze zouden toegeven aan de eisen van de Democraten.

De twee partijen zitten dus in een impasse. Gezien de rol van de reguliere media en de politieke benoemingen van Biden vrees ik echter dat het publiek niet het hele verhaal begrijpt.

In de oude media heb ik de afgelopen weken talloze voorbeelden gezien van regelrechte angstzaaierij en demagogie als het gaat om berichtgeving over de situatie van het schuldenplafond.

Overweeg deze titels:

Rijkdom: Strijd over ‘disfunctioneel’ schuldenplafond kan Amerikaanse economie met 12 biljoen dollar raken als Washington zijn zaakjes niet op orde krijgt

NPR: De strijd om het schuldenplafond zou de economie kunnen doen zinken

NBC-nieuws: Witte Huis details ‘ernstige schade’ aan de economie als schuldenplafondcrisis zich voordoet

En er is ook een reeks soortgelijke verklaringen van verschillende hoge functionarissen van de regering-Biden.

Minister van Financiën Janet Yellen: “Als het Congres er niet in slaagt de schuldlimiet te verhogen, zou dat grote problemen veroorzaken voor Amerikaanse families, ons wereldwijde leiderschap schaden en vragen oproepen over ons vermogen om onze nationale veiligheidsbelangen te verdedigen.”

Kortom, het Witte Huis lijkt te proberen het grote publiek bang te maken om de vrijblijvende leningen te eisen die de Democraten willen.

Tot nu toe lijkt de Republikeinse caucus van het Huis stevig achter de lijn van McCarthy in het zand – geen verhoging van het schuldenplafond zonder ingrijpende bezuinigingen, werkvereisten voor volwassenen in de werkende leeftijd met een uitkering en een paar andere gezond verstand posities.

Waar u op moet letten, is dit: hoeveel schulden heeft president Biden aan de linkerrand van de Democratische Partij?

Op het moment van schrijven hebben verschillende prominente extreem-linkse democraten, zoals Rep. Alexandria Ocasio-Cortez (DN.Y.), duidelijk gemaakt dat ze Biden ter verantwoording zullen roepen als hij een compromis bereikt met de Republikeinen van het Huis.

Volgens AOCBiden zou “terugslag moeten verwachten voor bijna elke belangrijke concessie. Dit is geen geschikt voertuig… Ik denk niet dat we dergelijke destructieve tactieken moeten normaliseren.”

De afgelopen weken aarzelde Biden tussen onderhandelen met de GOP en hard spelen met zijn collega’s in het Congres. Door uit elkaar te vallen, probeert de ploeg – en slaagt daar misschien in – om Biden te dwingen tot een “mijn weg of de snelweg” onderhandelingstactiek.

Interessant is dat de toenmalige vice-president Biden in 2011 namens president Obama als hoofdonderhandelaar diende tijdens de begrotingsimpasse met de toenmalige voorzitter van het Huis John Boehner. Dan, zei Biden, “door een absoluut standpunt in te nemen: op mijn manier of helemaal niet. Het regeert niet. Dat is niet de manier om te regeren. Zo kun je niet regeren.”

Biden had in 2011 volkomen gelijk. Een essentieel aspect van regeren is het vinden van overeenstemming en het bereiken van compromissen zodat beide partijen tevreden zijn met de deal. Biden regeerde echter niet op die manier tijdens zijn twee en een half jaar in het Oval Office.

Als Biden slim was, zou hij terugkijken op de geschiedenis. In 1995 was de toenmalige president Bill Clinton aan het wankelen toen hij besloot om velen in de Democratische Partij te trotseren in begrotingsonderhandelingen met de toenmalige House Speaker Newt Gingrich (R-Ga.).

Uiteindelijk ondertekende Clinton de hervorming van de sociale zekerheid, verlaagde hij enkele belastingen, verlaagde hij enkele regels en kondigde hij in de zijne aan State of the Union-adres uit 1996 dat “het tijdperk van de grote overheid voorbij is.”

Maar het beste deel van het verhaal is dat Clinton, door zijn manieren van grote regeringen en grote uitgaven achterwege te laten en verstandige fiscale hervormingen door te voeren, een van de meest welvarende periodes in de recente geschiedenis van de VS inluidde. En tegen 2000 de Amerikaanse regering zijn begroting in evenwicht en produceerde eigenlijk een overschot.

Het was de laatste keer dat de Amerikaanse regering een begrotingsoverschot had. Sinds 2001 heeft de Amerikaanse regering jaarlijkse tekorten die nu routinematig meer dan $ 1 biljoen bedragen.

Dus we bevinden ons vandaag in een onhoudbare situatie van een staatsschuld van $ 31,8 biljoen en een tekort van $ 1 biljoen zover het oog reikt. Oh, en zowel de sociale zekerheid als Medicaid staan ​​op de rand van insolventie.

We bevinden ons in een moeilijke positie. We hebben echt leiderschap nodig. We hebben onze gekozen leiders nodig om de toekomst van ons land voorop te stellen bij hun volgende verkiezingscampagne.

Chris Talgo (ctalgo@heartland.org) is de hoofdredacteur van het Heartland Institute.

Copyright 2023 Nexstar Media Inc. Alle rechten voorbehouden. Dit materiaal mag niet worden gepubliceerd, uitgezonden, gekopieerd of herverdeeld.

[colabot3]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
Scroll to Top