Schuldenplafond: onderhandelingen lopen stuk omdat de onderhandelaars niet zeker weten wanneer ze elkaar weer zullen ontmoetenCNN

Een ontmoeting tussen de belangrijkste onderhandelaars van het schuldenplafond van het Witte Huis en het kantoor van voorzitter van het Huis, Kevin McCarthy, eindigde vrijdagavond, waarbij geen van beide partijen kon zeggen wanneer ze elkaar weer persoonlijk zouden ontmoeten.

Bronnen in het Witte Huis en op Capitol Hill zeiden dat er voor zaterdag geen vergaderingen over het schuldenplafond waren gepland.

McCarthy heeft gevraagd om met president Joe Biden te spreken over het schuldenplafond, aldus een bron die bekend is met de zaak. CNN heeft contact opgenomen met het Witte Huis voor commentaar.

Biden vertelde verslaggevers zondag op de G7-top in Japan dat hij later op de dag met McCarthy zou spreken, maar weigerde zijn bericht vooraf te bekijken.

“Ik zal het hem geven voordat ik het aan jou geef”, zei Biden in een kort gesprek met verslaggevers nadat hij voor foto’s poseerde met de leiders van Japan en Zuid-Korea.

De onderbreking van de gesprekken kwam nadat meerdere bronnen CNN vertelden dat eerdere gesprekken op interferentie stuitten, wat leidde tot de pauze. De mislukking deed de hoop de kop opsteken dat er tegen het weekend een principeakkoord zou kunnen worden bereikt.

“Op aanwijzing van de voorzitter van het Huis kwamen we weer bij elkaar, hadden een heel, heel openhartige discussie, pratend over waar we staan, pratend over waar dingen zouden moeten zijn, wat redelijk is, wat acceptabel is”, zei Louisiana Rep. Garret Graves, die leidt de onderhandelingen voor Huisrepublikeinen, vertelde hij verslaggevers op de reünie van vrijdagavond.

Noch Graves noch Rep. Patrick McHenry, R-North Carolina, leken optimistisch dat de situatie dichter bij een deal kwam.

“Dit was vanavond geen onderhandeling, dit was een eerlijke discussie over echte cijfers, een echte weg vooruit en iets dat echt het traject van de uitgaven- en schuldenproblemen van dit land verandert”, zei Graves.

Het Witte Huis richtte zich direct op GOP-onderhandelaars omdat ze geen begrotingsvoorstellen hadden ingediend om de federale uitgaven te verlagen en geen nieuwe inkomsten aan te pakken. De verklaring van communicatiedirecteur Ben LaBolt markeerde een scherpe breuk met meer optimistische verklaringen van ambtenaren van het Witte Huis in de afgelopen dagen en weerspiegelt diepe frustratie over de stand van de onderhandelingen.

“De president heeft een ervaren onderhandelingsteam aangesteld en hen opgedragen te goeder trouw te handelen om tot een akkoord te komen”, schreef LaBolt in een verklaring aan verslaggevers die met president Biden naar Japan reisden voor de G7-top. “Maar nu houden de Republikeinen de economie in gijzeling en duwen ze ons naar de rand van het bankroet, wat miljoenen banen zou kunnen kosten en het land in een recessie zou kunnen storten na twee jaar van gestage groei van banen en lonen.”

Het nieuwste voorstel van het Witte Huis zou de niet-defensie- en defensie-uitgaven bevriezen van fiscaal jaar 2023 tot en met fiscaal jaar 2024, volgens een bron die bekend is met de zaak.

Als er over een periode van 10 jaar wordt gescoord, zou het voorstel technisch gezien een vermindering van de uitgaven weerspiegelen wanneer rekening wordt gehouden met inflatie, zoals het geval is met scorers.

Huisrepublikeinen verwierpen het voorstel echter volledig als volkomen ontoereikend.

McCarthy zei zaterdag dat hij de onderhandelingen met de regering pas zou kunnen hervatten als Biden terugkeerde naar Washington.

“Helaas is het Witte Huis achteruit gegaan… Ik denk niet dat we vooruit kunnen totdat de president terugkomt”, zei McCarthy.

“Alleen vanaf de laatste dag tot nu zijn (onderhandelaars van het Witte Huis) achteruit gegaan. Ze willen eigenlijk meer geld uitgeven dan wij dit jaar hebben uitgegeven. Dat kunnen we niet. We weten allemaal hoe groot het tekort is”, voegde hij eraan toe.

Het Witte Huis zei zaterdag laat dat de Republikeinse aanbiedingen onrealistisch waren.

“Gisteravond in DC heeft het team van de voorzitter een bod op tafel gelegd dat een grote stap achteruit was en een reeks extreme partijdige eisen bevatte die nooit door beide huizen van het Congres zouden kunnen komen”, zei de perssecretaris van het Witte Huis, Karine Jean-Pierre, in een verklaring. verklaring. .

In gesprek met journalisten Eerder zaterdag zei Biden in Japan echter dat hij “helemaal niet” bezorgd was dat onderhandelingen met Huisrepublikeinen een wanbetaling niet zouden voorkomen.

“Dit gaat in fases. Ik zat al in die onderhandelingen’, zei de president.

Eerder vrijdag vertelde Steve Ricchetti, de adviseur van de president en een van de beste onderhandelaars van het Witte Huis, in Washington aan verslaggevers dat ze het Capitool zouden verlaten, maar ‘vannacht zouden blijven werken’.

McCarthy vertelde eerder vrijdagavond aan Fox Business dat hij “erg gefrustreerd” blijft over het standpunt van het Witte Huis.

GOP Rep. Dusty Johnson, een bondgenoot van McCarthy en voorzitter van de centristische Main Street Caucus, vertelde CNN dat bezuinigingen het grootste knelpunt in de onderhandelingen zijn.

“We staan ​​te ver uit elkaar wat betreft het hoofdnummer”, zei Johnson eerder op vrijdag, verwijzend naar het niveau van discretionaire uitgaven voor het fiscale jaar 2024. “McCarthy houdt de lijn vast. Hij weet waar de republikeinse conferentie is. En het Witte Huis begrijpt niet dat Washington een uitgavenprobleem heeft. ”

“Het verschil in aantallen van de besten is niet het enige probleem, maar wel het grootste probleem”, voegde hij eraan toe.

De Republikein uit South Dakota zei dat hij denkt dat een deal nog steeds mogelijk is tegen de deadline van begin juni, maar dat “we er slecht aan toe zijn”. De president, zei hij, “moet beslissen of hij een deal wil of niet.”

De impasse over het Amerikaanse schuldenplafond was een “interessant onderwerp” tijdens de bijeenkomsten van Biden op de G7-top, zei zijn nationale veiligheidsadviseur, Jake Sullivan, vrijdag. Biden, zei hij, sprak tijdens gesprekken met zijn collega’s zijn overtuiging uit dat de onderhandelaars een manier zouden vinden om wanbetaling en mogelijk catastrofale gevolgen voor de wereldeconomie te voorkomen.

“Staten willen een idee hebben van hoe deze onderhandelingen zullen verlopen. En de president heeft zijn overtuiging uitgesproken dat hij gelooft dat we een uitkomst kunnen bereiken waarbij we wanbetaling vermijden, en een deel van de reden dat hij morgen naar huis komt, in plaats van de rest van de weg af te leggen, is dat hij kan helpen de inspanning te leiden om hem te brengen thuis,” zei hij. is Sullivan in Hiroshima.

Biden, die het diner met de leiders vroeg verliet om door zijn team te worden ingelicht, kreeg constant updates over de lopende onderhandelingen in Washington.

Bronnen die bekend waren met de denkwijze van het Witte Huis erkenden dat een deel van de reden voor de tijdelijke stopzetting van de besprekingen was dat de onderhandelaars van het Witte Huis de omvang van de door de Republikeinen aangedrongen bezuinigingen onaanvaardbaar vonden, ook al heeft het Witte Huis de bereidheid uitgesproken om in sommige kosten te snijden. .

McCarthy bevestigde eerder vrijdag dat de gesprekken waren vastgelopen, door te zeggen dat er niet genoeg “beweging” was vanuit het Witte Huis en de kwestie van bezuinigingen aan de orde stelde.

»We moeten het Witte Huis beginnen. En we hebben nog geen beweging,’ zei McCarthy tegen verslaggevers toen hij het Capitool binnenging.

Op de vraag waarom hij de dag ervoor zo opgewekt was, zei McCarthy: “Ik had echt het gevoel dat we op een punt waren waar ik de baan kon zien. Het Witte Huis is gewoon – we kunnen volgend jaar geen geld meer uitgeven. We moeten minder uitgeven dan het jaar ervoor. Het is vrij eenvoudig.”

McCarthy zei dat hij niet met de president had gesproken en geen vragen over volgende stappen beantwoordde.

Een pauze op zich betekent niet dat de gesprekken zijn mislukt. Onderhandelingen met hoge inzet op Capitol Hill door de jaren heen leiden vaak tot slippen of instorten voordat onderhandelaars de zaken weer op het goede spoor kunnen krijgen. Maar het belicht de uitdagingen die komen kijken bij het bereiken van een overeenkomst.

Tijd dringt en de druk neemt toe om de leningslimiet te verhogen vóór 1 juni, de vroegste datum waarop de regering zegt dat de regering haar rekeningen niet zal kunnen betalen. Als de VS failliet zou gaan, zou dat waarschijnlijk een wereldwijde economische ramp veroorzaken.

Graves verliet vrijdagochtend een korte ontmoeting met onderhandelaars en zei dat de situatie “niet productief” was. Destijds zei hij dat hij niet zeker wist of ze elkaar dit weekend weer zouden ontmoeten.

‘Totdat mensen bereid zijn om verstandige gesprekken te voeren over hoe je daadwerkelijk verder kunt gaan en het juiste kunt doen, gaan we hier niet zitten en met onszelf praten. Dat is wat er gebeurt,’ zei Graves.

Toen de onderhandelingen vastliepen, erkende een functionaris van het Witte Huis dat er “echte meningsverschillen” waren en dat “de gesprekken moeilijk zullen zijn”, maar zei dat het onderhandelingsteam van de president werkte aan een “redelijke tweeledige oplossing”.

Deze kop en dit verhaal zijn bijgewerkt met aanvullende ontwikkelingen.

[colabot3]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
Scroll to Top