Wray Faces Contempt-stemming van de FBI: hoe zijn we hier gekomen?

Huisvoorzitter James Comer (R-Ky.) leidt de aanklacht wegens minachting van het congres tegen FBI-directeur Christopher Wray, een verzoek om geschiedenis te schrijven dat zijn pogingen zou beperken om het bureau te dwingen een document over te dragen waarin een niet-geverifieerde tip wordt beschreven.

Comer beweert dat het document beschuldigingen bevat dat de toenmalige vice-president Biden steekpenningen heeft aangenomen, een bewering die het Witte Huis heftig ontkent.

De strijd om het document heeft de GOP-frustraties met de FBI aan de kook gebracht, waardoor Wray in het middelpunt van de strijd staat en het onderwerp is van een hoorzitting over minachting die op donderdagochtend is gepland.

Een briefing van anderhalf uur op maandag die wetgevers de kans gaf om het document te herzien, deed Comer’s drang tot minachting niet afnemen, aangezien hij en Rep. Jamie Raskin (D-Med.) Wegkwamen met sterk verschillende conclusies over de formulieren. betekenis.

Comer zei woensdagavond tijdens een optreden op Fox News dat hij door zou gaan met de hoorzitting, ook al bood de FBI aan om de voltallige commissie het document te laten beoordelen. Eerder op woensdag zei House Speaker Kevin McCarthy (R-Calif.) dat een dergelijk voorstel de eis van minachting zou ondermijnen.

Dit is wat we weten.

Wat staat er in het onderliggende document en wie heeft de tip doorgegeven?

Volgens Comer bevat het document informatie over “een vermeend crimineel plan waarbij de toenmalige vicepresident Biden en een buitenlander betrokken waren in verband met het uitwisselen van geld voor politieke beslissingen”.

Comer en senator Chuck Grassley (R-Iowa) werden voor het eerst op de hoogte van de tip na een gesprek met een getuige die de senator van Iowa benaderde. Dat was voor Comer aanleiding om in mei een dagvaarding uit te vaardigen voor alle FD-1023-formulieren – records van interacties met geheime bronnen – sinds juni 2020 die het woord ‘Biden’ bevatten.

Comer bood dinsdag meer details aan in een interview met NewsMax.

“Dit specifieke document met de FBI gaat over Oekraïne”, zei Comer, en voegde er later aan toe dat “Joe Biden een zeer actieve rol speelde tijdens het einde van de regering-Obama bij het verdelen van buitenlandse hulp.”

Zowel Comer als Raskin zeiden dat de tip afkomstig was van een geloofwaardige informant met wie de FBI al jaren samenwerkte. Maar de tip gaf informatie door die de bron van iemand anders had gehoord.

“Er is een vertrouwelijke menselijke bron waarmee de FBI samenwerkt, die zeer geloofwaardig is gebleken, die aangaf met iemand anders te hebben gesproken. Die vertrouwelijke menselijke bron zei dat hij op geen enkele manier de waarheid kon weten van wat hem was verteld’, zei Raskin maandag na het verlaten van de briefing.

“Daarom hebben we het hier over horen zeggen.”

Wat deed de FBI met de informatie?

De tip, gemaakt in 2020, werd onder de aandacht gebracht van de toenmalige procureur-generaal Bill Barr, die Scott Brady, toen de Amerikaanse advocaat in Pittsburgh, aanstelde om een ​​team te leiden om de claim te onderzoeken.

Volgens de briefing van maandag boden Comer en Raskin concurrerende informatie over de volgende stappen.

Comer zei dat de tip wordt gebruikt in combinatie met een lopende sonde, hoewel hij niet zei welke.

“Dit is nog maar het begin. Dit onderzoek lijkt deel uit te maken van een lopend onderzoek, waarvan ik aanneem dat het in Delaware plaatsvindt”, zei hij.

Raskin leek verrast door de bewering van Comer en zei dat het ministerie van Justitie tot de conclusie kwam dat de zaak geen verder onderzoek rechtvaardigde nadat ze geprobeerd hadden de tip te achterhalen.

In een aanvullende verklaring woensdag zei Raskin dat de informatie voortkomt uit beschuldigingen die voor het eerst waren geuit door de voormalige advocaat van Donald Trump, Rudy Giuliani, die zei dat Biden ten onrechte hulp zocht bij Burisma, een Oekraïens energiebedrijf waar zoon Hunter Biden bestuurslid was.

“Dat onderzoek, officieel door de FBI aangemerkt als een ‘assessment’, omvatte tal van onderzoeksstappen, waaronder een beoordeling van rapporten over verdachte activiteiten, een ontmoeting met meneer Giuliani en een interview met ten minste één vertrouwelijke menselijke bron. Die vertrouwelijke menselijke bron gaf informatie door die hij hoorde van individuen in Oekraïne, die op het FD-1023-formulier was gemarkeerd, ‘zei Raskin.

“In augustus 2020 werd die beoordeling afgesloten nadat was vastgesteld dat er geen verdere onderzoeksstappen moesten worden ondernomen en dat het verzamelde bewijs niet voldeed aan de norm van de FBI voor het openen van een voorlopig of volledig onderzoek – namelijk dat de beoordeling geen aanleiding gaf tot een uitdrukkelijke feitelijke basis die redelijkerwijs aangeeft dat het misdrijf had kunnen gebeuren.”

Het verslag van Raskin komt overeen met openbare berichtgeving over deze kwestie.

CNN En NBC beiden meldden dat ambtenaren van het ministerie van Justitie de beschuldigingen niet konden staven.

Het Witte Huis noemde het onderzoek een lastercampagne.

“Dit is weer een feitenvrije truc van president Comer om geen legitiem toezicht uit te oefenen, maar om dunne insinuaties te verspreiden om te proberen de president politiek te schaden en media-aandacht te krijgen”, zei Ian Sams, een woordvoerder van het Witte Huis voor toezicht en onderzoek. zei maandag in een verklaring, verwijzend naar Grassley’s recente media-blitz.

“Zoals senator Grassley toegaf, maakt het ze ‘niet uit of de beschuldigingen waar zijn’, wat des te meer waar is nu publiekelijk is aangekondigd dat het ministerie van Justitie van de Trump-regering de bewering drie jaar geleden heeft onderzocht en niets geloofwaardigs heeft gevonden. “

Hoe reageerde de FBI op de dagvaarding?

De FBI verzette zich tegen de fysieke overhandiging van het document aan het panel vanwege bezorgdheid over de bescherming van de identiteit van de bron, een zaak die Wray afgelopen woensdag tijdens een telefoongesprek aanhaalde toen hij met Comer sprak.

De FBI heeft vóór de bedreiging met minachting twee keer een ontmoeting gehad met het bestuur of zijn personeel, waaronder een bijeenkomst op 22 mei waarin de dienst haar bezorgdheid uitte over het “huiveringwekkende effect” dat zou kunnen voortvloeien uit het delen van geheime rapporten en het overtreden van het FBI-beleid dat het delen van dergelijk materiaal beperkt

“Vertrouwelijke bronnen zijn cruciaal voor het vermogen van de FBI om zaken op te bouwen, ook tegen gewelddadige bendes, drugskartels en terroristen”, schreef het bureau in een daaropvolgende brief van 30 mei.

De vrees van het bureau voor de vrijgave van het document is niet ongegrond, aangezien Comer vorige week zei dat hij zou overwegen het document openbaar te delen.

“Ik denk dat het jullie allemaal zou helpen”, zei Comer over de media, daarbij verwijzend naar een ander onderzoek dat de bankgegevens van de familie Biden doorzocht, maar ontdekte dat er geen buitenlands geld rechtstreeks naar Joe Biden vloeide.

“We hebben de bankgegevens overlegd en veel media trokken de geldigheid of geloofwaardigheid van ons onderzoek in twijfel – we hadden de gegevens – dus ik wil de media laten zien dat een echt formulier 1023 jullie allemaal zou helpen bij het schrijven over het bewijs”, voegde hij eraan toe.

De briefing van maandag, die plaatsvond in een beveiligde House-faciliteit, was een evenement waarvan Raskin zei dat het Comer 90 of 95 procent gaf van wat was gevraagd, namelijk het document en allerlei antwoorden op vragen over het document. Nu lijkt het alsof de doelpalen een beetje zijn verschoven.”

Maar Comer zei dat hij zou doorgaan met zijn niet-nalevingsplannen omdat “tijdens de briefing de FBI opnieuw weigerde het niet-geclassificeerde dossier over te dragen aan de House Oversight Committee.”

“Amerikanen hebben het vertrouwen verloren in het vermogen van de FBI om de wet gedeeltelijk te handhaven”, voegde hij eraan toe.

De FBI benadrukte maandag dat het eraan werkte om de commissie te ontmoeten.

“De FBI heeft voortdurend blijk gegeven van haar toewijding om aan het verzoek van de commissie te voldoen, inclusief het produceren van het document in de leeszaal van het Capitool. Deze op gezond verstand gebaseerde beveiligingen worden vaak gebruikt als reactie op verzoeken van het Congres en in gerechtelijke procedures om belangrijke kwesties te beschermen, zoals de fysieke beveiliging van bronnen en de integriteit van onderzoeken”, aldus het bureau in een verklaring.

“Onder deze omstandigheden escaleren tot minachting is ongerechtvaardigd.”

Woensdagavond laat deed de FBI ook een aanbod om de voltallige commissie toestemming te geven om FD-1023 te herzien, een deal die McCarthy aan Comer voorstelde.

“Dat moet hij elke Republikein en elke Democraat in de commissie laten zien. Als hij daartoe bereid is, is er geen reden tot minachting. Maar als hij dat niet doet, is er behoefte aan minachting”, zei McCarthy.

Als de raad de maatregel van minachting van het hof goedkeurt, wordt er gestemd in de volle zaal van de Tweede Kamer.

Het gebaar is grotendeels symbolisch; minachtende stemmen dienen als verwijzingen naar het ministerie van Justitie, dat vrij is om naar eigen goeddunken op te treden of de motie te negeren.

Copyright 2023 Nexstar Media Inc. Alle rechten voorbehouden. Dit materiaal mag niet worden gepubliceerd, uitgezonden, gekopieerd of herverdeeld.

[colabot3]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
Scroll to Top